Monday, 19 December 2011

Senggugut : BUKAN HAL MAIN MAIN.



Assalamualaikum 


haaiiii.this entry khas utk sigadiss di luar sne.ini utk uolsss. im just want to share some tips lahh.about senggugut. anyOne yg pena kene senggugut? raise ur hand. gini gini.*sambil angkt tgn. nak tgOk. ok, fer sure lah xnampak kn.LOL. BUT fer SURELAHH some of awok awok ni pena kene kan? ME TOO -_ - APE RSE? RSE NAK LEMPANG ORANG!! haha.dasat kan?


bukan na heboh 1 blogger ni tahu aku ni pena kene senggugut.KENE PAHAM INI ENTRY UTK PEREMPUAN. N INI SEMULAJADI N NORMAL PUNYE THINGGGS. DARA di luar sne sile tke note. jangan pandang remeh pada isu ini. ok, jump to the topic.


APA ITU SENGGUGUT?
Senggugut/istilah dlm perubatan dismenorea. merujuk kpd kesakitan yg dialami semasa permulaan period. mgkin lebih teruk semasa 2 hri pertama & xsmestinya akn dialami setiap kali period. *but haku tiap2 bulan ni ha cne? -_- utk sesetgh gadiss, mgkn mereka mgalami senggugut yg teruk, mnakala yg lain2 mgkn kesakitan yg dialami sederhana / kurg sedikit.
APA PENYEBAB KESAKITAN SENGGUGUT?
- disebabkan pengecutan atau pergerakan kuat otot-otot uterus 
* ok no wonder lah kan mse snggugut tu u feels like ade org pulas otot2 bwh perott SEPERTI  org keringkan baju guna tangan TUUU. cissss SAKIT! 


SYMPTOM2 SENGGUGUT?

  • Kekejangan. Bahagian bawah perut kamu mungkin terasa seperti dipulas atau dipintal.
  • Sakit kepala yang berdenyut-denyut
  • Muntah atau mual/loya
  • Sakit kaki dan bahagian belakang badan
  • Pergerakan usus yang tidak sekata
  • Pitam or hampir pitam
*pena rse begini? yaaaaa. its happens u noe.dun be too shocked. TERSEKSA  T.T



APA YANG PERLU DILAKUKAN JIKA SAKIT?

  • Lakukan sesuatu! Jangan tunggu sampai sakit itu semakin teruk. Ambil pil penahan sakit untuk mengurangkan kesakitan. Kebanyakan pil penahan sakit boleh didapati di kebanyakan kedai dan sangat berkesan. mtk tolong ibu o kakak o else untuk beli pil ini. Pastikan kamu makan sesuatu sebelum mengambil pil penahan sakit. Jangan pendam kesakitan ketika diserang dismenorea.
this is i hate mostttt. MAKAN UBAT. mmg pantang nie dgr kene makan ubat. selama nie sakit snggugut, im never n ever tke any prescription of medicine when senggugut comessss. bkn ape, as long as ade alternative lain utk treat this problems without tking any medicine, i'll try.WHT THE FISH, SIKIT2 MAKAN UBAT. BENCI BETOLL.ROSAK BUAH PINGGANG TAHU???OK, JUMP INTO CARA KEDUA. 
*but some people, they're depends on this medicine tau.mgkn there is no choice. n atas nasihat doktor.xpee, just carry on with tht.

  • Tuam perut. Dapatkan tuala dan rendam di dalam air suam. Perah tuala dan letakkan tuala di atas bahagian yang sakit. Lakukan sehingga kesakitan reda.
INI BESTTTTT. N very effective jgkla. its calm u act. em selalunya yg aku buat adelah panaskan air, fill in to the heating pad or bottle .mke sure yg tebal sket.dun use mineral bottle. n wrap with towel yg nipis, then tuamkan dekat tmpt sakit tu.usually dkt bhgian bwh perot lah khern. ok, ADDS ON, AKU SUKE GUNEKAN MINYAK PANAS BERANGIN. ok, IM USED TO DO WHT TAU, SAPU MYK PANAS BERANGIN TU KT BHGIAN BWH PEROTT, N ITS VERY USEFUL.but DONT MASSAGE OK? ade 1 myk peberettt ni, tp da habesss.myk tu i got it from my mother's incik military. MACAM PAHAM PAHAM KAN. N RASE MCM NA MTK LGI 1... *aku mmg muke tebal sket bab2 ni.TEHEEEEE. bkn ape, myk tu xde jual kt mne2 jerr.kt tmpt2 diorg jek. hmpph. 

  • Tarik nafas dalam-dalam. Baring dan tenangkan diri korg. Jika korg pening, padam lampu di dalam bilik dan jauhkn dr bunyi2 bising. 
ok, mmg xdapat dinafikan, bile tgh sakit, dgr sbrg bnyik noise tht too loud, even slow pon, kite ase macam na lempang orgggg. teheeee. APE PUNYE MNUSIA. better padamkan lampu, because kite kene tenangkn diri. jgn fkir sakit sgttt. try to get some sleep. sllunya when u sleep n wke up, the pain is goneee.tp, nak try to sleep tu pon da seksa 3 4 jam bru lah dapat tdo kottt.TP SERIUS LY, ITS PAIN!!  

PERLU KE PONTENG SEKOLAH, KULIAH, OR KEJE IF SAKIT SENGGUGUT?

Dismenorea/ senggugut ni memang menyakitkan. Ia boleh menjadi lebih teruk dan kebanyakan perempuan perlu berehat di rumah dan baring di atas katil untuk sembuh. Ia amat difahami. Apabila  rasa tidak sihat, make sure lah korg informkn cikgu atau sesiapa di pejabat tentang keadaan uols. Jika sakit semakin berterusan dan menjadi lebih teruk walaupun even dah ambil pil tahan sakit, just go to the hospital fer more checkup selanjutnyee. jangan biarkan it turns to more worst. 

*Orang perempuankan selalu ade kes special yang lelaki xade. bule ke lelaki xdtg kelas, xdtg skolah, xpegi keje give reason "period pain"?? HAHAHAHAH.em n my lectures also hve a very bertimbang rsa punya orang sb when i was in diploma, she give a 3 chances fer not coming to her class with the "preiod pain" reasons. c? kuasa beto "PERIOD PAIN". tp sirius ly, when its comess, mmg korg akn lay on the bed mcm org sakit merana ats katil da 3 4 bulan punye kess.mmg xlarat o xmampu utk lakukan ape2 pon sepanjang hri tu n MMG KORG DESERVED PONG UTK XATTEND ANYKIND OF THINGSSS. xtahula if sape2 yg senggugut xterok, but mostly, yg hardcore2 ni mmg xkn ade tenaga langsung.so ...XSERONOK LANGSUNG PON PERIOD PAIN NI TAHU????


#seksabulannidalepaslegaaaa :')

Terima Kasih, datang lagi 

2 comments: