Tuesday, 7 February 2012

Life is not just MANIS all the time.

Assalamualaikum

LIFE? KEHIDUPAN. Bukan satu alam fantasi. Bukan satu alam imaginasi, Bukan satu alam cerita dongeng and nak soundss good n sweet, FAIRYTALE. Hidup kite kat dunia ni sangat luas. Pergilah mengembara ke mana pun korang nak pergi. Pergilah menjelajah ke seluruh negara, menuntutlah ilmu ilmu even sehingga ke negara CHINA. And that is mostt digalakkan dalam ISLAM. But thinggs to remember, hidup atas muka bumi ini, xselalu nya indahh, bahagiaa, yang senang2 je korang rasa, yg sweetttt2 je korang telan.



Belajar terima hakikat/realiti/takdir

When we're in kesusahan, cube belajar untuk jadi redha. Hidup ni macam roda, pernah naik big eyes of malaysia yang gah tuh? When u're in top, whoaaaa, ucan a  very clearly ur sighting. Ucan see what is going on from top. u senang hati. n u suke pemandangan dari atas, because ITS CLEAR. But when youre in the bottom, u rase your sighting is limited. u xclearr, u xnampak dah ape yg berlaku. u rasa sesak pemandangan, n u justttt, ala....dah sampai bawah ke? Hurmmm. Its same goesss here, when u senang, there is a lot of frenss, peoples that surrounding u. its true n its fact. Then when ure in trouble, u can count on with your finger, how much people leftt surrounding u. Dunt be shocked, because its adat kehidupan.  Terima hakikat, life memang begitu. Hanya sahabat sejati, adik beradik dunia akhirat, orang yg betul2 sayangkan kita n a person who have the higher nilai2 murni level yang akan mampu susah senang dengan kita.

Belajar kuatkan hati bila ditipu/ dikecewakan/ disakiti

True, baik wanita / lelaki. ITS SAME. Dont expecting that others can always taking care of  your feeling, ur heart. BFF X BFF, FAMILY XFAMILY, SAYANG XSAYANG. Its a normall things as a human being yg soo lemah. Sometimess, we can't achieve others satisfaction level. People might not like us, n we also might not like otherss. Kita semua ada sekeping hati. By the we behave, its depends on our heart. Didiklah hati, pujuklah hati, because when we're been hurt, dissapointed, betray, backstabbed, we're are not loss our life, our hope. Itu lumrah and adat dalam hidup. Peoples will come and go, PEOPLE CAN CHANGE but we're still what we're. 

Yang hidup pasti mati. REDHA

Siapa tak pernah rasa kehilangan? DROP A COMMENT ASAP IN THE BOX BELOW, aku nak tengok how much it is. Any kind of kehilangan, siblings, parent, the beloved one, family, friends, and even pets. SEDIH? YA SEDIHH. T____T Because its the one who you love so much.  Bila ade kematian, someone will say " Takziah, banyak2 bersabar, redha...dengan ketentuan Allah". Peritt, Susahhhh, untuk faham and terima hakikat sebenarnyaa. Seriously, when we're sad, nothing others can do. Kita sendiri yg kene relakan hati untuk redha. Aku pernah kehilangan orang tersayang, and its really hurt me. :'(  Bersabarlah, it takes time.. Redha.... Ingat, yang hidup pasti mati. LUMRAH HIDUP. JANJI ALLAH SWT yang pasti.

How senangnya kita kat atas muka bumi ini, ingat, SEMUA NYA PINJAMAN ALLAH SWT  buat sementara.

How susahnya kita kat atas muka bumi ini, ingat, ALLAH SWT SENTIASA ADA DENGAN KITA, semua nya datang dari kehendak DIA YANG ESA. 

Wallahualam.



Kbaii.
Terima Kasih, datang lagi. 


6 comments:

  1. Belajar utk redha.. Hati kena kuat.. Ingat dunia ni sementara je.. Kesusahan pun sementara.

    Nice entry!

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup...soooo TRUE! :) THNKS FER READ!

      Delete
  2. kuat semangat....pasti berjaya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup. dmana ade kemahuan, kalo bersungguh2, pasti berjaya :)) thnks fer comment here.

      Delete
  3. yes, sumtym kite diatas, sumtym kite dibawah. sediakan payung sebelum hujan. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betulll tu fify. :)) bile kte kt ats, beringat2 yg kte mgkn akn dbwh, tp bile kte kt bwh, jgn putus asa, sb kte mgkn boleh duduk d ats 1 day insyaAllah. ^^

      Delete